bedrijf verkopen den haag

Zo verkoop je een Haagse onderneming met succes

De meeste bedrijf eigenaars komen op een gegeven moment aan bij de verkoop van hun bedrijf. Jarenlang hebben ze veel energie en passie in hun bedrijf gestoken, maar vanwege verschillende redenen kan het zijn dat ze het werk niet meer aankunnen of dat ze ergens anders in verder willen gaan. Als het bedrijf welvarend en functioneel is, kan er nagedacht worden om deze te verkopen. Dit zorgt voor het voortbestaan van het bedrijf in de handen van iemand anders.

Het opzetten van een bedrijf is een heleboel werk en ook bij de verkoop komen verschillende belangrijke punten kijken. Bij een bedrijfsverkoop komt ook de belastingdienst kijken en moeten er bepaalde dingen afgerekend worden voordat de verkoop afgerond kan worden.

Belastingen

Allereerst heb je natuurlijk te maken met inkomstenbelasting, wat voor de meeste bedrijf eigenaars al een bekend fenomeen is. Bij de verkoop van een bedrijf moet ook inkomstenbelasting betaald worden en de hoeveelheid is een percentage dat gebaseerd is op het soort bedrijf dat je in de verkoop doet. Daarnaast moet er ook een bepaald bedrag aan overdrachtsbelasting betaald worden.

Het bedrijf wisselt van eigenaar en zaken die onder het ondernemersvermogen vallen, zijn dan een bepaalde hoeveelheid overdrachtsbelasting verschuldigd, dat betaald hoort te worden door de verkoper van het bedrijf. Naast deze twee bekende belasting posten zijn er ook nog andere punten waar je eventueel rekening mee moet houden bij een bedrijf verkopen in Den Haag.

Overige belasting posten

Bij de verkoop van een bedrijf krijg je ook te maken met stakingswinst, wat het verschil is tussen de boekwaarde van het bedrijf en de werkelijke waarde. Dit soort winst maakt deel uit van het inkomen en kan dus meetellen bij de inkomstenbelasting. De meeste ondernemers zijn ook wel bekend met wat als ‘oudedagsreserve’ bekend staat. Een deel van de winst mag jaarlijks gereserveerd worden om later gebruikt te worden en dit bedrag levert een belastingvoordeel op vanwege de belastingheffing.

Uiteindelijk kun je ook nog gebruik maken van een lijfrentepremieaftrek. Dit is een gedeelte van de stakingswinst dat gebruikt kan worden voor de betaling van de lijfrentepremies en wat als aftrekpost gebruikt kan worden. Afhankelijk van de leeftijd en reden van bedrijfsverkoop kan dit een flink voordelig bedrag zijn. Er zijn vele verschillende reden om een bedrijf in de verkoop te doen en het is belangrijk om tijdig na te denken over de extra kosten en lasten die hierbij komen kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *