Bezwaar maken tegen te hoge WOZ waarde in Den Haag

De woningprijzen stijgen de pan uit in Den Haag en ook de WOZ-waarde van huizen in Den Haag stijgt komend jaar weer significant. Daarom is het goed om weer eens naar je jaarlijks geschatte WOZ-waarde te kijken, zodat je niet te veel betaald. Maar hoe doe je dat nou?

De gemeente Den Haag schat jaarlijks in wat jouw huis ongeveer waard is. Door onder meer te kijken naar vorige waardes en de waardes van huizen bij jou in de buurt die te koop hebben gestaan komen ze op dit getal. Echter is dit getal niet altijd juist, voornamelijk omdat jij hele andere dingen op je grond kunt hebt staan dan je buurman. Daarom kan het voorkomen dat de gemeente er flink naast zit bij jouw huis. Bezwaar maken tegen de ingeschatte waarde van je huis (de WOZ-waarde) kan daarom goed zijn voor jouw portemonnee. Per jaar kan dit wel zo’n €200 schelen!

De gemeente Den Haag maakt een taxatie gebaseerd op de taxatie van het jaar ervoor op 1 januari. Momenteel kijkt Den Haag dus naar de waarde van je huis op 1 januari 2021. Op MijnOverheid kun je oude besluiten teruglezen en nieuwe berichten over deze waarde ontvangen. Check dit regelmatig, want je hebt zes weken om hier op te reageren. Let dus goed op het jaarlijkse bericht van de gemeente over jouw geschatte WOZ-waarde. Beslis zodra je de nieuwe brief binnen hebt of je stappen wilt ondernemen.

Met een WOZ-waarde wordt er gekeken naar de verschillende onderdelen, ruimtes en functies van je huis. Een verbouwing, een overkapping, een dakkapel of het bouwen van een schuur zijn daarom van invloed op de nieuwe prijs van je WOZ-waarde. Vaak is er vanuit de gemeente sprake van overschatting bij één van deze onderdelen. Zo kan het zijn dat veel mensen in jouw buurt bijvoorbeeld een losse keuken of wasruimte hebben, maar jij niet. Dit verrekend zich door in een te hoge WOZ-waarde voor jou.

Op twee manieren kun je bezwaar maken op je WOZ-waarde. Een makkelijke en kosteloze manier om jouw bezwaar in dienen kan via een gespecialiseerd bedrijf zoals Kosteloosbezwaar.nl. Professionele juristen helpen jou daar met het verzamelen van bewijsstukken en vechten het proces voor je aan. Soms moet je ook zelf de bewijsstukken voorzien. Als zij het proces winnen, en daar gaan zij veelal van uit, betaald de gemeente de proceskosten. Lukt het ze niet? Dan geven ze je een no cure no pay garantie. Zij vinden namelijk dat de burger niet de dupe moet zijn van fouten van de gemeente, en staan daar daarom ook op deze manier voor in. Super voordelig voor jou als huiseigenaar dus! Je kunt er alleen maar op voorruit.

Een tweede manier is om het zelf stappen te ondernemen. Op de gemeentepagina van Den Haag staat precies uitgelegd welke stappen je moet volgen en met welke bewijzen je moet komen. Online zijn er ook veel tools om je te helpen met je stappen. Zo kun je voorbeeldbrieven vinden om je bezwaar verder uit te leggen. Als je je bezwaarproces wint, betaal je de kosten van dit proces niet. Gemiddeld wint de helft van de bezwaarmakers in Den Haag hun proces. Dit kost hun dus geen geld en daar boven op gaat dus hun WOZ waarde omlaag. Het kan dus ook zijn dat mensen hun proces verliezen en hun waarde niet omlaag gaat. Zij betalen dan ook de kosten van hun proces.

Denk jij dat jij bezwaar kunt maken op de WOZ-waarde van je huis in Den Haag? Hou dan je taxatie goed in de gaten en bekijk wat jij er aan kunt doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *