Museon opent ‘One Planet’, de nieuwe centrale expositie

 

Museon opent ‘One Planet’, de nieuwe centrale expositie
Op 29 oktober 2016 opent One Planet, de nieuwe centrale expositie van het Museon.

6d9851ba-679a-4907-aea1-5b981fa46980

De wereldbevolking groeit, de technologie ontwikkelt zich razendsnel, we reizen vaker en zijn vrijwel permanent online. Daardoor zijn we steeds meer met elkaar verbonden. Tegelijkertijd beseffen we steeds beter wat onze invloed is op natuur en klimaat, en dat we onze natuurlijke omgeving hard nodig hebben. De Verenigde Naties willen de grootste mondiale uitdagingen aanpakken met duurzame oplossingen. Ze hebben daarvoor zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelen geformuleerd, die ze vóór 2030 willen bereiken. Het Museon gebruikt die 17 doelen als uitgangspunt in One Planet. Voorbeelden van thema’s die aan bod komen zijn: overbevissing, watervervuiling, energie, vluchtelingen, klimaatverandering en discriminatie. Op de 17 tentoonstellingsmeubels zal elk onderwerp met behulp van tekst, beeld, interactiviteit en collectie aan de orde komen. Elk thema is een mondiale uitdaging, maar er zal altijd een link met Nederland zijn zodat ‘hier’ en ‘daar’ vergeleken kunnen worden.
Het is een leuke, boeiende en leerzame tentoonstelling voor het hele gezin met multimedia games en hands on waarbij de bezoekers spelenderwijs antwoord geven op de vraag: ‘Hoe houden we met elkaar de aarde leefbaar en gezond?’

One Planet Festival
Op 29 oktober opent de tentoonstelling met het One Planet-festival vanuit de International Lounge van het Museon, met een doorlopend activiteitenprogramma van 11.00 tot 01.00 uur.
Deze activiteiten zijn gekoppeld aan de tentoonstellingsthema’s en zijn gericht op het familiepubliek. Gedurende het avondprogramma, in de Museumnacht die samenvalt met deze dag, wordt het publiek getrakteerd op onder andere Speedtours door de tentoonstelling en wordt er een dance night verzorgd door de DJ’s van Nachtdienst.

Samenwerking
Door de nieuwe centrale expositie One Planet heen is volop ruimte voor externe partijen om in co-creatie met het museum in te spelen op de actualiteit en aandacht te besteden aan nieuwe ideeën die bijdragen aan het oplossen van mondiale vraagstukken. De productie van de tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met AkzoNobel, Dunea, Fonds 1818, Hoogheemraadschap Delfland, Mondriaanfonds, Rabobank, RIWA, Rijk Zwaan, Vereniging van Vrienden van Museon en Omniversum, de Verenigde Naties en VSB-fonds.

Museonmuseon_gebouw_01_0
Stadhouderslaan 37
2517 HV Den Haag
Tel. 070-3381 338

info@museon.nl

Tickets

 

Museon programma seizoen 2016/2017

Illusions, magie of werkelijkheid? 
t/m 5 maart 2017

In Illusions, magie of wetenschap? ervaar je hoe bepaalde zintuiglijke waarnemingen echt lijken maar door de hersenen geheel of gedeeltelijk verkeerd worden uitgelegd. Wat is de rol van je hersenen bij de waarnemingen die ze doen? En hoe komt het dat de werkelijkheid soms anders is dan het lijkt? Een boeiende en leuke tentoonstelling waar je actief aan de slag gaat. In de expositie komen wetenschappers aan het woord. Eén van hen is de illusionist èn arts Victor Mids, bekend van het televisieprogramma Mindf*ck. Door de combinatie van verschillende vakgebieden brengt hij in zijn werk illusie en wetenschap op een unieke manier samen.

Iconen van National Geographic
van 1 september 2016 tot en met 8 januari 2017

In deze tentoonstelling worden spectaculaire foto’s getoond van topfotografen als Steve McCurry, John Stanmeyer en Winfield Parks.Steve McCurry fotografeerde in 1984 in het vluchtelingenkamp Nasir Bagh in Pakistan een Afghaans meisje. Hij creëerde hiermee een prachtig portret dat wereldberoemd werd. In 2002 wist hij haar weer te vinden en werd haar naam bekend: Sharbat Gula. Deze foto, samen met 70 werken van 10 verschillende fotografen, is te zien in de tentoonstelling Iconen van National Geographic. Deze iconische foto’s van National Geographic vormen tevens een visuele ode aan de roemruchte (expeditie)geschiedenis van het instituut. Centraal staat de vraag hoe de mens onze planeet de laatste 125 jaar verder in kaart en beeld heeft gebracht. Het Museon is het eerste museum ter wereld met een National Geographic Focus Gallery. Met iconische foto’s van natuur, cultuur en technologie vormt de foto-expositie een mooie opmaat naar One Planet, de nieuwe centrale expositie van het Museon, die 29 oktober wordt geopend.

Move and Play
30 maart t/m 3 september 2017

In Move and Play! worden bezoekers uitgedaagd om de competitie met elkaar aan te gaan en om samen te werken, te spelen en plezier te hebben. De interactieve opstellingen laten de bezoeker ervaren wat de effecten zijn van lichaamsbeweging op hun eigen lichaam; bij elk tentoonstellingsonderdeel leer je bijvoorbeeld welke zintuigen op de proef worden gesteld en welke fysieke vaardigheden je ontwikkelt.

Kijk voor de openingstijden op Openingstijden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *