Tips voor het stimuleren van een positieve groepsdynamiek

Een positieve, uitdagende en sfeervolle groepsdynamiek is erg belangrijk in het bedrijfsleven. Het is van cruciaal belang om de werksfeer goed te houden. Collega’s gaan hierdoor beter samenwerken, durven innovatieve ideeën in te brengen en zijn – door de fijne werksfeer – minder geneigd om te gaan ‘jobhoppen’. En dat betekent dat je als werkgever veel tijd en geld overhoudt. Er zijn minder collegiale conflicten die je moet oplossen. En je personeelsverloop wordt minder groot, waardoor je minder (vaak) vacatures hoeft uit te zetten. Maar op welke manieren kun je de groepsdynamiek op de werkvloer verbeteren? Onderstaande adviezen van deskundigen zijn simpel, maar meer dan doeltreffend!

Zorg voor openheid en eerlijkheid in de communicatie

Wees als bedrijfsleider of manager zo open en eerlijk mogelijk over je doelen, motieven en verlangens richting je werknemers. Door helder en oprecht te communiceren, voorkom je onduidelijkheden en irritaties. Luister naar je personeel, neem hun opvattingen, ideeën en ervaringen serieus en gebruik die om de groepsdynamiek een positieve boost te geven en bij te sturen waar dat wenselijk of noodzakelijk is. Door veel eerlijke een-op-eengesprekken te voeren met je personeel zul je merken dat ze graag meedenken, om de werksfeer én de productiviteit van het team te verbeteren!

Gebruik de kwaliteiten die in de groep aanwezig zijn

Een gezonde groepsdynamiek kun je stimuleren door optimaal gebruik te maken van de kwaliteiten van je collega’s. Door benaderbaar en open te zijn, kom je achter hun diepste motieven en drijfveren. En natuurlijk achter de specifieke, soms verborgen kwaliteiten die op elke werkvloer aanwezig zijn. Zet je medewerkers subtiel in hun kracht en maak ze belangrijk door hun persoonlijke en professionele kwaliteiten te benutten.

Zet in op professionalisering

Een prettige groepssfeer creëren raakt in een stroomversnelling wanneer je als CEO of manager inzet op de professionele ontwikkeling van je personeel. Laat ze opleidingen volgen waar mogelijk, daag ze uit door zinvolle studiedagen te organiseren en biedt de mogelijkheid om verdiepende cursussen te volgen. Doe dit waar mogelijk in groepsverband, zodat de collega’s op het werk elkaar beter leren kennen en zo de verbondenheid op het werk een extra positieve injectie krijgt! Neem een kijkje op www.bokscoaching.nl voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *